Hoe zat het ook alweer?
Een korte handleiding tot Yoshimi

Door Niek Hilkmann

Goedendag,

Mijn naam is Niek en af en toe word ik door sommige mensen ook weleens Yoshimi! genoemd.  Op het plaatje hierboven kunt u zien hoe ik er een tijdje geleden uit zag. De tulband om mijn hoofd zat daar gewikkeld omdat ik toentertijd net mijn derde ooroperatie had gehad (en dat was jammer genoeg nog lang niet de laatste). Het moet zo’n 18 jaar geleden zijn geweest… Misschien wat meer en misschien wat minder… Wat vliegt die verdraaide tijd! Maar ach, laten we ter zake komen voordat ik verder afdwaal.

Hoofdstuk 1: Wat ik doe

U bent dit stukje waarschijnlijk gaan lezen om snel en beknopt het een en ander over Yoshimi te weten te komen. Of misschien ook niet, ik kan niet in uw hoofd kijken en pretendeer dat ook niet te kunnen. Laten we in ieder geval er voor het gemak van uitgaan dat u op zoek bent naar feiten, logische zaken die voor zichzelf spreken wanneer ze onder elkaar staan geschreven. Dingen die u wegwijs kunnen maken in de wondere wereld van Yoshimi en alles wat daarbij komt kijken. Laat ik uw taak dus maar vergemakkelijken! Hier volgen enkele handige dingen om over mij en mijn muziek! te weten! :)

Feit #1: Yoshimi is eigenlijk geen band in de strikte zin van het woord, maar een persoon en die persoon ben ik! Mijn naam is dus Niek Hilkmann en op het moment ben ik 22 jaar oud en woon in Rotterdam. Er zijn verschillende dingen die ik graag doe in mijn leven en een hele belangrijke ervan is muziek maken. Dit doe ik dan ook en samen met mijn trouwe computer en instrumenten neem ik het hele jaar door liedjes op.

Feit #2: Ieder instrument, of beter gezegd, alles wat je hoort als je mijn liedjes beluisterd, is gespeeld, gezongen, geschreven, gemixt en opgenomen door mijzelf. Daar zitten instrumenten bij als 12-snarige gitaar, drums, bas, keyboards en synths, qua zeng qin, ukelele, darbuka, harmonium, conga, bongo en cello… Maar ook dingen die ik wat minder goed kan bespelen zoals accordeon, mandoline, trompet, mbira, dizi, euphonium en diverse dingetjes die ik niet direct voor de geest kan halen…

Feit #3: Eerst zong ik nog weleens in het Engels, maar zo halverwege 2010 ben ik overgestapt naar de Nederlandse taal. Daarom zijn alle liedjes tot en met mijn eerste album ‘Milkshakes At The Pizzeria’ nog in het Angelsaksisch. Vanaf het tweede album, ‘Sowieso’, is daar verandering in gekomen.

Feit #4: Al mijn opnames (met uitzonder van wat obscuur veldwerk) zijn thuis gemaakt, maar niet op een zolder zoals je weleens leest. Dus alstublieft, vermijdt de term ‘zolderkamermuzikant’ indien mogelijk (het is meer een soort voorzolder)! Je kan zien waar ik knutsel in een paar van mijn video’s, klik het maar eens na! Het is er bijzonder comfortabel sinds de biljarttafel weg is en het vertrek doet tevens dienst als onze oefenruimte. Oefenruimte?

Feit#5: Jawel, Yoshimi is namelijk echt geen stoffige ‘zolderkamermuzikant’, want hij gaat regelmatig met een heuse live-band met steeds wisselende bezetting de straten op en de podia langs! Zo kunt u meestal wel rekenen op de getatoeëerde drummer Dennis en de oncontroleerbare violist/bassist Arie. Een andere constante factor is mijn familie. Zo speelt mijn broer Ruud altijd graag mee als manusje van alles en komt het regelmatig voor dat mijn opa Louis meespeelt op gitaar. Op deze wijze hebben we het land al aardig rondgetoerd en daarbij mijn liedjes gespeeld op zaken als Into the Great Wide Open, De Popronde, Metropolis, Urban Explorers, Club 3voor12, Utrecht Boft! en de Kunstvlaai. We zijn nog steeds nergens uitgegooid! :)

Als u dus bezig bent met Yoshimi, bent u aan de gang met de muziek van iemand die er een hoop werk, nouja, zeg maar gerust, hart en ziel in heeft gestoken! Ik hoop dan ook van harte dat u een zekere vorm van uitzinnig plezier aan mijn muziek zal gaan beleven. De beste manier om dat te doen is door de muziek op te zetten of een optreden te bezoeken en vervolgens te luisteren en kijken met de oren en ogen open. Het lijkt me leuk u dat een keertje te zien doen!

Hopelijk tot gauw,

Niek

PS: Binnenkort op deze pagina:

Hoofdstuk 2: Wat ik gedaan heb

Het begon bij het begin, op de stichtelijke datum van 9 mei 1989 werd ik geboren in mijn ouderlijk huis te Rotterdam en was ik zoals zo velen, een mens…