Goedendag beste lezers,

Wat leuk dat jullie weer bereid zijn om jullie trouwe ogen neer te slaan op deze nieuwe nieuwsbrief. De grootste liefhebbers van Yoshimi! zullen ongetwijfeld gemerkt hebben dat het de laatste tijd opvallend stil is geweest op deze site. Het is waar, we hebben akoestische optredens gespeeld tijdens Motel Mozaique en Oranjebitter maar het zou mij niet verbazen als u deze gebeurtenissen heeft moeten missen vanwege alle dagelijkse beslommeringen. Daarnaast waren er na het 5 jaar Yoshimi! Feest van 13 april simpelweg even geen optredens meer gepland en eerlijk is eerlijk, er is ook geen nieuw materiaal in de tussentijd uitgekomen! Hoe heeft het zover kunnen komen?

Wees niet bang, Yoshimi!, wat dat dan ook is, is niet uit elkaar, gestopt, op hiatus of hoe je het ook zou willen noemen. Zoiets is nou eenmaal te moeilijk voor een veredeld eenmansproject. Echter, na alle heisa rondom het afgelopen album (dat toch wel erg lang in de maak was) vond ik het de hoogste tijd om weer eens wat andere dingen uit te gaan proberen. Mijn trouwe kameraden van de Yoshimi! live band waren het hier roerend mee eens en dus zijn we de afgelopen tijd de breedte in gegaan, voordat we ons weer in het volgende grootschalige project storten. Nu is het eindelijk zover dat ik de vruchten die dit heeft afgeworpen aan u zal openbaren! Het zijn er echter nogal wat… Hieronder ziet u een kleine inhoudsopgave met daaropvolgend enige uitleg. Op die manier kunt u snel en efficiënt skippen naar wat u het interessantst vindt klinken! Laten we eens kijken:

 

1. Gul Night Out
2. Marie Monnom
3. Zoonszonen
4. Yoshimi!
5. Ricky De Sire
6. Boring Pop
7. Niek Hilkmann

 

1. Om te beginnen ben ik, dat is dus Niek Hilkmann, mee gaan spelen met de Leidse Noise Band Gul Night Out. Onze eerste single ‘De jongens van het buurtbeheer’ heb ik zelf geproduceerd en komt in augustus uit op gelimiteerd roze vinyl in een oplage van 100 stuks via het label Smikkelbaard. We hebben inmiddels al gespeeld op plekken als het Centraal Museum te Utrecht (tijdens God Save The Queen) en het Haagse Dystopia. In september kunt u ons aan het werk zien op Incubate en er gonzen geruchten rond een winter-tour in Rusland!
 


  2. Samen met Lennert Riedé en mijn broer Ruud heb ik het Screamgaze / Doomwop / Sourpop trio Marie Monnom opgericht. Al een tijdje spelen Ruud en ik bij gelegenheid kleine duo shows op elektrische gitaar en drums. In de vorm van Lennert hebben we nu eindelijk de bassist gevonden die wij nodig hadden om het hard-rokkende geluid van Marie Monnom te vervolmaken. Dit najaar gaan wij intensief toeren en de opnames van het eerste album staan al in de planning. Ik mag nog niet teveel verklappen over de band, behalve dat Lennert bij ons debuutoptreden flauw viel. Dat zegt genoeg!
  3. Het leek mij wel zo aardig om nog een derde band op te richten. Samen met Florian Veenhuis, bekend als bassist van Rats on Rafts, en vocaliste Sandra Gnjatović hebben we daarom hard gewerkt aan materiaal onder de naam Zoonszonen. We zitten momenteel nog midden in de opnames, die zullen resulteren in een eerste single die dit najaar uit moet komen. Grote inspiratiebron schijnt ‘Het dappere broodroostertje’ te zijn.
   

  4. Uiteraard staat Yoshimi! intussen ook niet stil. De maximalistische aanpak van het vorige album is even opzij gezet voor een lieflijk simplistische EP met psychedelische, barokke popliedjes waarop ik zoals gebruikelijk alle instrumenten en vocalen voor rekening neem. Mijn stem wordt deze keer extra in het zonnetje gezet door middel van meerstemmige beatbox- en doowop-partijen. Deze EP is zo goed als klaar en staat gepland voor een release op 8 oktober via KIKVORS. Uiteraard zullen we dit nieuwe materiaal ook op de planken uitvoeren tijdens nieuwe live-optredens.
   
  5. Over die optredens gesproken, niet alleen ik ben met van alles bezig geweest. Arie van Vliet en Dennis Vedder, respectievelijk de bassist en drummer van de Yoshimi! live band hebben het eerste album van hun band Boring Pop opgenomen in de Frikandel studio’s. Het is nog even kijken wanneer het ding uit komt (nog dit jaar wordt er in de gangen gefluisterd), hoe het gaat heten en wat er mee gaat gebeuren, maar geduld is een schone zaak en liefhebbers kunnen alles volgen op de site van onze vrienden!
   

  6. Mijn collaboratieve geest is nog niet volledig uitgespeeld trouwens. Ik heb ook toegezegd om samen met Ricky De Sire (bekend van hits als ‘Dubbele penetratie’ en de Yoshimi! cover ‘Van alles en niets’) te werken aan materiaal voor zijn nieuwe release in 2013. Hierover is nog niet teveel bekend, maar misschien lekt er in de loop van de tijd nog wat uit!
 width=
  7. Als laatste, maar zeker niet als minste, doet het me genoegen om aan te mogen kondigen dat er in de toekomst NOG een EP van mijn hand zal uitkomen onder eigen naam. Het gaat om een verzameling covers van enkele van mijn favoriete zangeressen van de afgelopen 5 jaar. Denk hierbij aan Lady Gaga, Robyn, La Roux, Kelly Clarkson, Avril Lavigne, Rihanna en natuurlijk Kylie. Zoals gebruikelijk neem ik deze weer helemaal in mijn eentje op. Uiteraard mag ik hier geen cent aan verdienen, anders zullen de platenmannetjes me opzoeken en het tienvoudig terug laten betalen, dus dit wordt een geheel gratis release, misschien zelfs mijn eerste muzikale kerstcadeau!

Niet slecht toch? U bent nog niet van me af. Toch blijft het even wachten tot deze druiperige zomer weer voorbij is voor u ons weer kunt zien en horen. Ik verwacht slechts sporadische onaangekondigde shows tot Festival Verbunt aanvangt. Intussen kunt u met een gerust hart denken aan al het moois dat u te wachten staat. :)

Tot gauw,

Niek, woensdag 11 juli 2012.